Wat gebeurt er bij een artrografie?

Een artrografie is een onderzoek waarbij de structuren van een gewricht in beeld worden gebracht om letsels van kraakbeen, gewrichtskapsel, pezen en ligamenten op te sporen. Dit onderzoek bestaat uit twee fasen.

In de eerste fase wordt een contrastvloeistof in het gewricht ingespoten. Dit gebeurt met behulp van echografie of micrografie om ervoor te zorgen dat de contrastvloeistof op de juiste plaats wordt toegediend.

Vervolgens wordt in de tweede fase een Cone-beam CT-scan van het betreffende gewricht uitgevoerd. Deze scan genereert een 3D-dataset waarmee reconstructies in verschillende vlakken en snedediktes kunnen worden gemaakt, waardoor gedetailleerde beelden van het gewricht worden verkregen.

Het is belangrijk op te merken dat elke medische procedure risico’s en mogelijke bijwerkingen met zich meebrengt, zoals infectie, bloedingen of allergische reacties op het contrastmiddel.


Is er een voorbereiding nodig?

Voor een artrografie is er geen speciale voorbereiding nodig.


Hoe verloopt het onderzoek?

De verpleegkundige geeft je instructies over welke kledingsstukken je moet uittrekken en zal je vragen om op de onderzoekstafel te gaan liggen.

Vervolgens zal de radioloog met behulp van een dunne naald contrastvloeistof in het gewricht inspuiten in een steriele omgeving. Na het inspuiten van de contrastvloeistof zullen we je vragen om een aantal bewegingen te maken, zodat de contraststof zich goed kan verspreiden in het gewricht.

Daarna word je begeleid naar de Cone-beam CT waar ze de beelden maken.

De totale duur van het onderzoek is doorgaans ongeveer 30 minuten.

Hoewel het inspuiten van de contraststof meestal pijnloos is kan het gewricht soms nog enkele uren na het onderzoek stijf aanvoelen. Probeer de eerste 24 uur na het onderzoek het gewricht niet onnodig te belasten.