Wat gebeurt er bij een echografie?

Bij een echografie gebruiken we geluidsgolven, de zogenaamde ultrageluiden, die door het lichaam kunnen bewegen en weerkaatsen (echo) op de overgang van zachte structuren naar hardere structuren.

Deze ultrageluiden hebben een zeer hoge frequentie die niet hoorbaar is voor mensen. Het onderzoek is pijnloos en volkomen veilig en daarom bijzonder geschikt voor kinderen of zwangere patiënten, aangezien er geen gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen. Een nadeel is echter dat niet alle delen van het lichaam even goed zichtbaar zijn met echografie, omdat geluidsgolven niet doordringen door bot en lucht. Of we deze techniek kunnen gebruiken, hangt af van het specifieke gebied dat moet worden onderzocht.

Tijdens het onderzoek kan de radioloog gebruik maken van Doppler waarbij naast de grijswaardenbeelden ook kleuren en geluiden worden toegevoegd. Deze techniek geeft informatie over de snelheid en richting van de bloedstroom in de bloedvaten en wordt gebruikt om vernauwingen en bloedstolsels op te sporen.


Is er een voorbereiding nodig?

Voor een echografie van de (boven)buik dien je nuchter te zijn. Dit betekent dat je minstens 4 uur voor het onderzoek niet meer mag eten of drinken.

Voor onderzoeken van de onderbuik is het belangrijk dat je een volle blaas hebt. Daarom wordt geadviseerd om anderhalf uur voor het onderzoek veel te drinken en niet meer te plassen.

Voor alle andere echografische onderzoeken is geen specifieke voorbereiding vereist.


Hoe verloopt het onderzoek?

De verpleegkundige zal je ophalen in de wachtruimte en je naar het kleedhokje begeleiden. Daar dien je, indien nodig, je kleding uit te trekken om de regio die we moeten onderzoeken vrij te maken.

In de onderzoeksruimte zal de radioloog een gel aanbrengen op het te onderzoeken gebied. Vervolgens zal de arts met een gladde sonde over het betreffende lichaamsdeel wrijven, wat resulteert in de productie van beelden op een beeldscherm. Deze beelden worden direct bekeken en beoordeeld door de radioloog.

Na het onderzoek wordt de huid terug schoongemaakt. Het onderzoek zelf is pijnloos. Het kan zijn dat de sonde een beetje onaangenaam is, vooral als het te onderzoeken gebied pijnlijk is of als de radioloog druk moet uitoefenen om een betere beeldkwaliteit te verkrijgen.

De duur van een echografisch onderzoek kan sterk variëren, afhankelijk van de patiënt en het specifieke type onderzoek.